Chemia smaku – klasa 2B na warsztatach naukowo-cukierniczych
W ubiegłym tygodniu nasi uczniowie klasy 2B mieli okazję uczestniczyć w wyjątkowych warsztatach na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej, gdzie odkryli, co naprawdę dzieje się na poziomie chemicznym, gdy ubijamy pianę do bezy czy tworzymy perfekcyjne pralinki.
Pod czujnym okiem Aleksandry Sowy-Trzebińskiej i Pawła Małeckiego dowiedzieli się, że każdy deser to nie tylko kwestia smaku i słodkości, ale także… chemii!
To były inspirujące zajęcia, które połączyły naukę z praktyką, a chemia stała się naprawdę smaczna i ciekawa!
Więcej o tych słodkich warsztatach przeczytacie tutaj: https://www.trojmiasto.pl/rozrywka/Slodka-chemia-Posmakowalismy-cukiernictwa-od-strony-naukowej-na-Politechnice-n196895.html